• Ελληνικά
  • English

ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ! Πως το marketing μπορεί να έχει αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία μιας επιχείρησης; – 17 Δεκεμβρίου 2012

Το επιτυχημένο παράδειγμα του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, δίνει μια καλή δόση αισιοδοξίας για τον κλάδο και την ευρύτερη ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού.

Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου, από την εταιρία marketing και Δημοσίων Σχέσεων My Publics στο περιοδικό SKI & SNOWBOARD MAGAZINE. (Κατεβάστε το σε pdf)

 

Ερώτηση: Ένα από τα σημαντικά projects που διαχειρίζεται η My Publics είναι το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων (ΧΚΚ). Έχει συμβάλει το marketing στην επιτυχία και την αναβάθμιση που είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς;

Πράγματι, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι μια από τις σημαντικότερες αλλά και πιο αγαπημένες συνεργασίες της εταιρίας μας και η συνολική στρατηγική που εφαρμόζουμε στο marketing και την επικοινωνία έχουν παίξει το ρόλο τους για την επιτυχημένη πλέον πορεία της επιχείρησης.

Ο αέρας ανανέωσης που πνέει στο ΧΚΚ τα τελευταία χρόνια είναι ένα μείγμα της σταθερής και τεχνοκρατικής διοίκησης, της μεγάλης προσπάθειας των εργαζομένων για την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία με τα μέσα που διαθέτουν, και της δικής μας συνεισφοράς σε διάφορα επίπεδα.

Ερώτηση: Είστε χιονοδρόμος; Πως μπήκατε στο κλίμα της χιονοδρομίας και φέρατε αποτελέσματα τόσο άμεσα;

Ναι, είμαι χιονοδρόμος και ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια όπου οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Εξέλιξα όμως την επαφή με τη χιονοδρομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μια από τις σημαντικές συνεργασίες μου ήταν αυτή με την πολυεθνική εταιρία ξενοδοχείων Club Med που διαθέτει κορυφαία ski resorts στα χιονοδρομικά κέντρα της Eυρώπης. Τα έχω ζήσει «με τα μάτια» του διοργανωτή αλλά και με τα μάτια του απλού χιονοδρόμου. Γνώρισα πώς λειτουργεί το marketing και η επικοινωνία, τι είναι αυτό που ψάχνει ο επισκέπτης. Ταξιδεύω και σήμερα συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού και η εμπειρία αυτή με βοηθά να πάρω ιδέες και να μπορέσω να τις προσαρμόσω στα ελληνικά δεδομένα.

Ερώτηση: Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας του marketing στο ΧΚΚ;

Η επιτυχία έγκειται στην αρμονική συνεργασία marketing και διοίκησης. Η διοίκηση θέτει προτεραιότητες και το marketing καταθέτει ιδέες και επεξεργάζεται λύσεις. Μια ιδέα σε επίπεδο marketing μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνο αν υιοθετηθεί και υποστηριχτεί από τη διοίκηση, η οποία και διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους  για την υλοποίηση της. Δείτε κάποια παραδείγματα:

Συνέργιες. Μέσα από συνεργασίες στην πράξη, ήρθαν κοντά ο Δήμος Καλαβρύτων, οι δημοτικές του επιχειρήσεις, επιχειρηματίες της περιοχής με ξενοδοχεία και εστιατόρια και εταιρίες μεταφοράς και εξασφαλίστηκαν προνομιακές τιμές και υπηρεσίες.

Φανταστικές προσφορές για τους χιονοδρόμους. Επιλέγοντας το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, ο χιονοδρόμος επωφελείται από εκπτώσεις και προνόμια που δεν τα βρίσκει αλλού. Εκτός από τις καθιερωμένες προσφορές της ετήσιας κάρτας τον Αύγουστο, βγήκε φέτος το εβδομαδιαίο skipass σε τιμή προσφοράς 31,5 ευρώ και έρχονται νέες ενέργειες γιατί το ΧΚΚ προσπαθεί πάντα να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών.

Πελατοκεντρική επικοινωνία. Ζητάμε από τους επισκέπτες να πουν τις εντυπώσεις τους. Τους ακούμε. Το ΧΚΚ προσαρμόζει ότι μπορεί περισσότερο από τις προτάσεις αυτές στη λειτουργία του. Μέσα από αυτό, το χιονοδρομικό οδηγήθηκε προς τη συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών του και προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής αλλά και των επιθυμιών των χιονοδρόμων.

Πρωτοποριακές υπηρεσίες. Μια από αυτές είναι το all inclusive ski Καλάβρυτα που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του ΧΚΚ με ξενοδόχους και επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής. Το πακέτο προσφέρει μια συνολική εμπειρία σκι που περιλαμβάνει διαμονή, φαγητό, ski pass και την ενοικίαση εξοπλισμού σε χαμηλή τιμή.

Αντιμετώπιση της κρίσης. Για να διευκολυνθεί η μετάβαση των χιονοδρόμων, υιοθετήθηκε μια νέα φιλοσοφία για τα SNOW BUS Καλαβρύτων. Οργανώθηκαν σταθερά δρομολόγια 5 φορές την εβδομάδα, από διαφορετικές πόλεις και με χαμηλό κόστος. Καθοριστική ήταν η στρατηγική συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Amphitrion που με αξιοπιστία και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών ανέλαβε τη διαχείριση των SNOWBUS Καλαβρύτων. Χιλιάδες επισκέπτες επέλεξαν  αυτόν τον τρόπο μετάβασης και το ΧΚΚ ενθαρρύνει και φέτος την ομαδική μετάβαση με τα Snow Bus και προσφέρει εκπτώσεις στο ski pass, τον εξοπλισμό και το φαγητό στο σαλέ.

Ερώτηση: Με ποιους τρόπους ενημερώνετε τους χιονοδρόμους γι’ αυτές τις καινοτομίες;

Χρησιμοποιούμε εξελιγμένους τρόπους επικοινωνίας και δίνουμε έμφαση στη δημιουργία της εμπειρίας. 

Το ΧΚΚ είναι σε συνεχή διάλογο με τους φίλους του. Αναπτύχθηκε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και διαδραστική σχέση ανάμεσα στο ΧΚΚ και τους χιονοδρόμους. Μέσα από καθημερινή και ενδιαφέρουσα επικοινωνία μέσα από τη σελίδα www.facebook.com/kalavritaskicenter, ενθαρρύνουμε τους φίλους να συμμετέχουν με δικό τους υλικό, τη δική τους εμπειρία, να ρωτήσουν ή να σχολιάσουν. Απαντάμε σε όλα τα (ευπρεπή) σχόλια και οι φίλοι γνωρίζουν ότι ασχολούμαστε προσωπικά με τον καθένα καθώς και ότι η γνώμη τους είναι σημαντική. Ενδεικτικό είναι ότι το ενδιαφέρον τους διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τη χιονοδρομική περίοδο.

Νέα μέσα επικοινωνίας. Το site www.kalavrita-ski.gr εξελίσσεται συνέχεια και ξεκίνησε από φέτος το νέο blog στη διεύθυνση http://kalavritaski.blogspot.com το οποίο στοχεύει στο να δίνει συστηματική ενημέρωση για την καθημερινή ζωή του χιονοδρομικού κέντρου. Το νέο blog θα λειτουργεί συνδυαστικά με την official page στο facebook.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν την άμεση ενημέρωση των χιονοδρόμων αλλά και τη δημιουργία ενός πολύτιμου υλικού που έφτιαξαν και κοινοποίησαν οι ίδιοι οι επισκέπτες. Συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο αλλά και τη διήγηση όμορφων εμπειριών και ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους φίλους που δημιούργησαν αυτό το αποτέλεσμα.

Συνεργασίες με ΜΜΕ. Το ΧΚΚ προβάλλεται μέσα από χορηγούς επικοινωνίας που είναι κορυφαία ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, on-line, περιοδικά, εφημερίδες, κτλ) με τα οποία εξασφαλίζουμε συνεργασίες.

Eρώτηση: Ποιες είναι οι καινοτομίες της φετινής σεζόν 2012/13;

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων εξελίσσεται συνεχώς.  Με στόχο η επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων να αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για χιονοδρόμους και πάσης φύσεως λάτρεις της φύσης και του βουνού, η διοίκησή του έχει δρομολογήσει αλλαγές και βελτιώσεις, μερικές από τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω:

Σημαντικές βελτιώσεις υπάρχουν στο Snow Park όπου με τις χωματουργικές εργασίες που έχουν γίνει, θα μπορεί να λειτουργεί με μικρότερη χιονοκάλυψη αλλά και μετά από δυνατές χιονοπτώσεις θα παραδίδεται πιο γρήγορα στους φίλους του freestyle. Το πάρκο μεγάλωσε και έχουν δημιουργηθεί 3 διαφορετικές διαδρομές με 3 εμπόδια η κάθε μία, για να καλύψουν όλα τα επίπεδα. Το big airbag της Funbag είναι σταθερή αξία και θα διατίθεται και φέτος δωρεάν.

Συνεχίζονται τα επιτυχημένα πακέτα all inclusive ski τα οποία πλέον θα ισχύουν και τα Σαββατοκύριακα.

Τα Snow Bus συνεχίζουν και παρέχουν προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στο ski pass και την ενοικίαση εξοπλισμού.

Μεγάλες αλλαγές θα δείτε και στο σαλέ όπου ο χώρος άλλαξε εντελώς για την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση ενώ από φέτος θα δοθεί έμφαση στη γαστρονομία με προϊόντα που βασίζονται κυρίως σε τοπικές πρώτες ύλες και τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Θα λειτουργήσει το νέο tubes park για ξέφρενες καταβάσεις στις χιονισμένες πλαγιές πάνω στις σαμπρέλες που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Nέα και δυναμικά events σχεδιάστηκαν από την ομάδα του ΧΚΚ, με στόχο να υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον στο βουνό και να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Πολλά ακόμα πρόκειται να συμβούν, προσκαλούμε τους χιονοδρόμους να είναι συντονισμένοι με τις σελίδες μας για να ενημερώνονται εγκαίρως.

Η επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. 

 

Ερώτηση: Ποιες είναι οι δυσκολίες;

Ένας καταλυτικός παράγοντας για τη φετινή σεζόν είναι οι επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό αντιμετωπίζεται με πολλά πακέτα προσφορών που κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα, στο επίπεδο του marketing, η οικονομική κρίση μας έμαθε ότι η ανάγκη για επικοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για λανθασμένες ή άσκοπες ενέργειες. 

Ερώτηση: Είστε ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας σας;

Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι βασίζονται σε υγιείς βάσεις καθώς και στενή και αρμονική συνεργασία. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι για την ποιότητα συνεργασίας που έχουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Ε. Βαζαίο καθώς και όλη την ομάδα του. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Γ. Λαζουράς υποστηρίζει συνολικά την προσπάθεια όλων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και των επιχειρήσεων της. 

Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς, στη My Publics  ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γνωρίζουν πλέον ότι κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό συμβαίνει στα Καλάβρυτα και από διάφορους τουριστικούς προορισμούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις δράσεις και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να εφαρμόσουν αντίστοιχα προγράμματα marketing και προβολής στις περιοχές τους.

Η My Publics (www.mypublics.com) είναι μια εξειδικευμένη εταιρία δημοσίων σχέσεων και Marketing και παρέχει τις υπηρεσίες της σε επιχειρήσεις που θέλουν να εξελιχθούν και να κάνουν έξυπνες και αποδοτικές ενέργειες, ακόμα και με μικρό budget. Πλαισιώνεται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών για να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας επιχείρησης, από τον στρατηγικό σχεδιασμό, έως και την παραγωγή όλου του απαραίτητου υλικού (προχωρημένο design, on-line marketing, social media, έντυπα, video, φωτογραφίσεις, κτλ).

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια