• Ελληνικά
  • English

«Tα «μυστικά» των εκθέσεων» – Περιοδικό Travel Times – Οκτώβριος 2009

Αναρωτιέστε συχνά αν η συμμετοχή μας σε μια από τις κλαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, είναι μια συνειδητή επιλογή ή μια συνήθεια που ακολουθούμε… τυφλά γιατί πιστεύουμε ότι έτσι βρισκόμαστε “μέσα στα πράγματα”; Η συμμετοχή σε μια τέτοια έκθεση πιθανόν να αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των πωλήσεων και τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας μιας εταιρείας πάντα, όμως, υπό προϋποθέσεις !

 
Απλές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ένας σύγχρονος επαγγελματίας του τουρισμού, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη συμμετοχή του σε μια τουριστική έκθεση.
 
Πριν επιλέξουμε:

Θα πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό της έκθεσης, την παρουσία της στην εθνική και τη διεθνή αγορά, την φήμη του διοργανωτή… 

…αλλά και το προφίλ των επισκεπτών και των συμμετεχόντων: οι πελάτες που θέλουμε να προσεγγίσουμε είναι πράγματι το κοινό που επισκέπτεται αυτή την έκθεση; Ποιοι είναι οι άλλοι συμμετέχοντες; Οι ανταγωνιστές μας θα είναι παρόντες ή όχι;

Δίνουμε -ευνόητα- προσοχή στο κόστος συμμετοχής. Βάση αυτού θα αξιολογήσουμε αν πρόκειται για μια επένδυση που θα μας αποφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη ή έξοδα στον προϋπολογισμό μας.

Σκοπεύσατε; Πυρ!
 
Η συμμετοχή μας σε μια έκθεση απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, έχει στόχους και ακολουθεί πλάνο ενεργειών. Βασικοί μας στόχοι είναι η αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και η πιστότητα με υπάρχοντες πελάτες. Παράλληλα, η συμμετοχή σε μια έκθεση δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εντός αγοράς, να παρακολουθούμε τον ανταγωνισμό και είναι μια αφορμή να δημοσιοποιήσουμε νέα σε πελάτες, συνεργάτες αλλά και τα ΜΜΕ. 

Στα πλαίσια της προετοιμασία της συμμετοχής μας σε μια έκθεση, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται κάποιες τακτικές.

Θα πρέπει να φροντίσουμε για την έγκαιρη προετοιμασία. Έτσι, θα εξασφαλίσουμε καλή θέση στον  εκθεσιακό χώρο και θα υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους σε ό,τι αφορά στους προμηθευτές (διακοσμητής, εξοπλισμός, έντυπα, επικοινωνιακό υλικό, audiovisuals, catering κ.τ.λ.). Προβλέπουμε και την έγκαιρη αποστολή των προσκλήσεων σε συνεργάτες/πελάτες και τον προγραμματισμό των ραντεβού. 

Θα ορίσουμε κάποιον υπεύθυνο/συντονιστή, που θα αναλάβει το συντονισμό των εργασιών: διαδικαστικά θέματα, προμήθειες, διαχείριση των ατόμων που θα πλαισιώνουν το εκθεσιακό περίπτερο (εμφάνιση, ντύσιμο, συμπεριφορά αλλά και ανάθεση ρόλων σε κάθε μέλος).

Το τρίτο σημείο είναι η παρουσίαση του εκθεσιακού περιπτέρου. Η εικόνα μετράει και η παρουσία μας δεν πρέπει να δείχνει κάτι λιγότερο από αυτό που είμαστε – αν όχι κάτι παραπάνω. Προτείνω να μην συμμετέχετε αν δεν είστε διατεθειμένοι να έχετε μια σωστή και επαγγελματική παρουσία. Πέρα από τη διαμόρφωση του περιπτέρου, σημαντική είναι η στελέχωση του περιπτέρου με άτομα κατάλληλα και ενημερωμένα που εναλλάσσονται σε βάρδιες. Παράλληλα, δημιουργήστε ευκαιρίες για προσέλευση επισκεπτών στο περίπτερο με διάφορους τρόπους. Αυτό είναι μια επιθυμία όλων των εκθετών αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους προσέλευσης που ταιριάζουν με το προφίλ της επιχείρησης μας αλλά και διαφοροποιούνται από τους υπολοίπους. 

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!
 
Σε ό,τι αφορά στις επαφές για νέες πωλήσεις, είναι σημαντικό να υπάρχει follow up μετά το τέλος της έκθεσης. Αν δεν γίνει αυτό, θα χαθεί το μεγαλύτερο κομμάτι που προσδοκούμε να έχουμε ως όφελος από τη συμμετοχή. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης αυτών των επαφών, θα πρέπει να οριστεί κάποια διαδικασία μέτρησης της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το αν ήταν αποδοτική η συμμετοχή μας ή όχι. Ως προς το διαφημιστικό υλικό, θα χρειαστεί να το ξεχωρίσουμε ανάλογα με αν το παίρνουν οι επισκέπτες που περνούν από το περίπτερο και δεν γνωρίζουν τίποτα για την εταιρεία ή εάν το λαμβάνουν οι υπάρχοντες συνεργάτες. 
 
Δίνουμε πάντα προσοχή στην επιλογή της έκθεσης, τη σωστή οργάνωση, την επαγγελματική παρουσίαση αλλά και την ύπαρξη συγκεκριμένων στόχων.

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια