• Ελληνικά
  • English

Globaltraining – Επαγγελματικοι τιτλοι: Η επιλογη των κορυφαιων του χρηματοοικονομικου τομεα

Η αγορά εργασίας διανύει μια δύσκολη περίοδο και όσοι επιδιώκουν σε μια επιτυχημένη καριέρα, ιδιαίτερα σε «απαιτητικούς» τομείς όπως είναι τα χρηματοοικονομικά, πρέπει να εστιάσουν σε επαγγελματικά προσόντα που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης πάνελ, με θέμα «Καριέρα στα χρηματοοικονομικά με CFA και  ACCA ή με Μsc in Finance και MBA; Τα πλεονεκτήματα των επαγγελματικών τίτλων», την οποία συντόνισε ο Στέλιος Ντότσιας, Διευθυντής της Globaltraining Ελλάδας. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στο πλαίσιο του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Ο Στέλιος Ντότσιας επιβεβαίωσε την υψηλή ζήτηση επαγγελματικών πιστοποιήσεων, όπως είναι τα   ACCA, CFA, CIA, CIPR κ.α στους επιμέρους κλάδους των Χρηματοοικονομικών, του Εσωτερικού Ελέγχου, των Δημοσίων Σχέσεων κλπ. Επισήμανε δε ότι ο επαγγελματικός τίτλος σπουδών αναβαθμίζει σημαντικά το προφίλ ενός υποψηφίου, καθώς οι τίτλοι αυτοί απονέμονται από παγκοσμίως αναγνωρισμένα σώματα/ενώσεις και απαιτούν την επιτυχή ολοκλήρωση εξετάσεων (οι οποίες είναι κοινές για όλους τους υποψηφίους σε όλο τον κόσμο), τη συμπλήρωση σχετικής προϋπηρεσίας (από 2 έως 3 έτη τουλάχιστον) και τη δια βίου εκπαίδευση για τη διατήρηση του τίτλου.

Επαγγελματικοί τίτλοι με πολλαπλό αντίκρισμα

Οι επαγγελματικοί τίτλοι δεν δίνουν μόνο «πόντους απασχολησιμότητας», αλλά βοηθούν και στην υψηλού επιπέδου δικτύωση με άλλους επαγγελματίες του χώρου. Ο Αντώνης Βιδάκης, Director Investment Banking, Investment Bank of Greece επιβεβαίωσε, στο πλαίσιο του πάνελ, την ώθηση που έδωσε ο επαγγελματικός τίτλος CFA στην ανέλιξή του σε θέσεις στελέχους και σε υψηλότερες βαθμίδες και συμβούλεψε όσους ενδιαφέρονται για καριέρα στην επενδυτική τραπεζική, διαχείριση χαρτοφυλακίου ή σχετικά επαγγέλματα να πάρουν το CFA, το οποίο αποτελεί πλέον ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο προσόν για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο,  και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται εκ των προτέρων από οργανισμούς υψηλού κύρους.

Σε εξειδικευμένες εργασίες και διεπιχειρησιακά έργα, οι επαγγελματικοί τίτλοι αποδίδουν υπολογίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κατόχους τους, τόνισε ο πανελίστας , Θανάσης Ντούσας Assistant Manager – Credit Division στη Eurobank. Δεδομένης της εμπειρίας του στο αντικείμενο του εσωτερικού ελέγχου, όπου η σύνθετη και κριτική σκέψη είναι προαπαιτούμενο, ο Θ. Ντούσας υπογράμμισε ότι, πέρα από την καθαρά τεχνική κατάρτιση (σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, φορολογία, ελεγκτική και λογιστική), ένας επαγγελματικός τίτλος όπως το ACCA, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων, καθώς απαιτεί σύνθεση πολλών θεματικών ενοτήτων πάνω σε πραγματικά παραδείγματα.

Έμφαση στην ανάπτυξη περιζήτητων δεξιοτήτων διοίκησης, ως απόρροια της παρακολούθησης ενός επαγγελματικού προγράμματος σπουδών έδωσε και ο Βασίλης Μονογιυός, Partner στη Grant Thornton, εξηγώντας ότι  τεχνικές γνώσεις όπως είναι οι ακαδημαϊκές σπουδές, η γνώση Η/Υ και οι ξένες γλώσσες θεωρούνται πλέον «προαπαιτούμενα», με τους Έλληνες να σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στα πεδία αυτά. Η εξειδίκευση πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά και ικανότητες όπως η ταυτόχρονη διαχείριση πληθώρας εργασιών, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και η διάθεση για συνεχή αναζήτηση και έρευνα είναι τα στοιχεία που, σύμφωνα με τον Β. Μονογυιό κάνουν τη διαφορά.

Επαγγελματική πιστοποίηση: Πότε και γιατί;

Οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε στελέχη που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν την καριέρα τους; «Όχι απαραίτητα», δήλωσε ο Β. Μονογυιός, σχολιάζοντας ωστόσο ότι, στην απόκτηση ενός επαγγελματικού τίτλου, παίζει ρόλο ο υποψήφιος να έχει ήδη κάνει κάποια βήματα στο πεδίο που ενδιαφέρεται να «χτίσει» την καριέρα του. Έτσι, αισθάνεται πιο σίγουρος για την επιλογή του, ενώ ο δυνητικός εργοδότης σχηματίζει την πεποίθηση ότι αξιολογεί έναν συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Τέλος, ο Β. Μονογυιός τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών, οι υποψήφιοι δεν ενημερώνονται επαρκώς για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των επαγγελματικών πιστοποιήσεων, παρά τις σοβαρές προσπάθειες (όπως είναι το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας) που γίνονται τα τελευταία χρόνια.

Επαγγελματικός τίτλος ή Μεταπτυχιακό; Σε τι πρέπει να δώσει έμφαση έναν υποψήφιος σήμερα; Η Έλενα Σκαρπαθιώτη, Director, Talent Acquisition & HR Services του Optimal HR Group διευκρίνισε ότι ο ιδανικός υποψήφιος συνδυάζει σπουδές και πιστοποιήσεις, τόνισε ωστόσο ότι, στα πιο έμπειρα στελέχη, η επαγγελματική πιστοποίηση αποτελεί εχέγγυο επικαιροποιημένης και στοχευμένης γνώσης. Επισήμανε ότι οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων είναι πλέον αρκετοί και κάθε οργανισμός θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει μεταξύ πληθώρας «καλών» βιογραφικών και πως οι διαφοροποιήσεις σε πρώτο επίπεδο γίνονται βάσει βαθμολογίας αλλά και κύρους του ιδρύματος αποφοίτησης, σε συνδυασμό με τις επιπλέον δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο νεαρός απόφοιτος κατά τη διάρκεια των σπουδών του (εθελοντισμός, φοιτητικές οργανώσεις, εργασία κλπ). Τα υπόλοιπα ο υποψήφιος τα κερδίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: να έχει δηλαδή τον τρόπο ώστε να αναδείξει τις ικανότητες και τις δυνατότητες της προσωπικότητάς του, πέρα και πάνω από το τυπικό του προφίλ. 

Σχετικά με το ACCA

H Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) ιδρύθηκε το 1904 και είναι το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο θεσμικό όργανο στον χώρο της λογιστικής διεθνώς, με 147,000 μέλη και 424,000 μαθητές σε περισσότερες από 170 χώρες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ACCA συνδυάζει ακαδημαϊκή μάθηση με πρακτική εμπειρία, και επεκτείνεται πέρα από το «αυστηρό» πλαίσιο της λογιστικής, προσφέροντας και γνώσεις χρηματοοικονομικών, φορολογικών, ελεγκτικής, διοίκησης επιχειρήσεων, νομικών, επιχειρηματικής δεοντολογίας και εταιρικής διακυβέρνησης στους σπουδαστές που θα το επιλέξουν.

Σχετικά με τη Globaltraining Ελλάδας

Η Globaltraining είναι ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με εξειδίκευση στην παροχή προγραμμάτων σπουδών που οδηγούν στην απόκτηση περιζήτητων επαγγελματικών τίτλων (ACCA, ACA, CFA, CIA, ADIT, CIPR). Η παρουσία της Globaltraining στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996 και εδραιώθηκε το 2000. Αναλαμβάνει για λογαριασμό των μεγαλύτερων διεθνών λογιστικών και ελεγκτικών εταιρειών (EY, KPMG, Deloitte, Grant Thornton, BDO, PwC κλπ) την εκπαίδευση των στελεχών τους στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ορκωτών λογιστών-ελεγκτών ACCA και ACA.

Επίσης είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός που επιλέγουν οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί (π.χ. Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΟΣΕ ΑΕ, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Coca Cola 3E, ΑΒ Βασιλόπουλος, Όμιλος Intracom, Coca Cola Hellas, Motor Oil, British American Tobacco, Ομιλος Ιντεραμερικαν, ING, Τιταν Τσιμέντων, IKEA, ERGO, GeneralElectric, Νέα Οδός κ.λπ.) για την εκπαίδευση των στελεχών στη χρηματοοικονομική, λογιστική και ελεγκτική.

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια