• Ελληνικά
  • English

Αύξηση επισκεπτών και τζίρου μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης? – περιοδικό Χρήμα – Μάρτιος 2011

Ναι, γίνεται! Με το σωστό τουριστικό marketing και την στοχευμένη επικοινωνία.

Άρθρο της Μαρίας Παπάζογλου, στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ τεύχος Μαρτίου 2011

O κλάδος του Τουρισμού στην Ελλάδα είναι από τους κλάδους που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί την έννοια και το σπουδαίο ρόλο του Marketing και των δημοσίων σχέσεων στην ανάπτυξή και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια της ένταξης του μεθοδευμένου Marketing σε μια τουριστική επιχείρηση είναι η άποψη, ιδίως από μεριάς του επιχειρηματία αλλά και των υπόλοιπων στελεχών, ότι είναι ήδη γνώστες του αφού το έχουν μάθει εμπειρικά. Έτσι, μένουν με την ψευδαίσθηση πως το εφαρμόζουν ήδη ή πολλοί θεωρούν πως είναι περιττή πολυτέλεια για τη δική τους τη «μικρή» επιχείρηση.

Αντιστοίχως, όταν νιώσουν την ανάγκη πως πρέπει να κάνουν «κάτι» είτε γιατί ο ανταγωνισμός γίνεται πολύ έντονος είτε γιατί βλέπουν πως η αγορά τους απορρίπτει στρέφονται στο Marketing περιμένοντας πως θα τους λύσει όλα τα προβλήματα σε μια νύκτα χωρίς να έχουν την ωριμότητα ή τις προϋποθέσεις για να το ενσωματώσουν ουσιαστικά στις λειτουργίες της επιχείρησης και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του.

Τις περισσότερες φορές, προχωρούν σε βεβιασμένες επιλογές, χωρίς στόχευση και προγραμματισμό με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα τους από λανθασμένες επιλογές. Η οικονομική κρίση μας έμαθε ότι η ανάγκη για επικοινωνία με τους πελάτες μας είναι ακόμη μεγαλύτερη και ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για λανθασμένες κ άσκοπες ενέργειες.

Case study: Στρατηγική δημοσίων σχέσεων και marketing plan του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για το 2011.

Στρατηγική
Πάρα πολύ έγκαιρα, από τον Ιούνιο 2010, ζητήθηκε από την εταιρία μας τη MyPublics να σχεδιάσει τη στρατηγική και το πλάνο marketing για το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων μετά από αρνητικές οικονομικές χρήσεις αρκετών ετών. Το ξεκαθάρισμα των target groups, η τοποθέτησης στην αγορά, η στοχοθέτηση και ο σχεδιασμός των ενεργειών ήταν η καθοριστική φάση για όλη την μετέπειτα λειτουργία.

Βασικοί συνεργάτες
Από το καλοκαίρι κιόλας, προσεγγίσαμε καίριες συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την παρουσία τους στο μυθικό βουνό του Χελμού και την επίτευξη των συνεργιών τους με το Χιονοδρομικό Κέντρο. Αντίστοιχα, κινηθήκαμε για την αναζήτηση χορηγών επικοινωνίας οι οποίοι υποστήριξαν το Χιονοδρομικό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι όμιλοι ΜΜΕ με on line media, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά και new media.

Σχεδιασμός νέων προϊόντων
Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της αγοράς και προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες της κρίσης. Η παγκόσμια τάση προς τις διακοπές all inclusive μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να διερευνήσουμε το αν πραγματικά μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Βγάλαμε τον σχεδιασμό δράσης και προσκαλέσαμε σε ανοικτό διάλογο και συνεργασία όλους τους φορείς και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Και το θαύμα επετεύχθη στα Καλάβρυτα: o πρώτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους οι τοπικοί επιχειρηματίες με επικεφαλής το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και παρουσιάζουν το all inclusive ski Kalavrita, μια ολοκληρωμένη εμπειρία σκι όπου από 50 ευρώ απολαμβάνεις διαμονή, γεύμα, ski pass και ενοικίαση εξοπλισμού. Το πακέτο αυτό παρουσίασε πωλήσεις από την πρώτη στιγμή που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας!

Συνεπής επικοινωνία και ενδιαφέρουσα θεματολογία

Ελλείψει διαφημιστικού Budget για πληρωμένο media plan, κινηθήκαμε προς τη δημιουργία ενδιαφέρουσας θεματολογίας και ειδήσεων που θα φανούν χρήσιμα στους δημοσιογράφους έτσι ώστε να τα αναπαράγουν στα ΜΜΕ. Το δημοσιογραφικό υλικό το παρουσιάσαμε με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και εξασφαλίσαμε τη συνεχή ροή της ύλης. Έτσι, επιτεύχθηκαν εκατοντάδες δημοσιεύματα σε ένα μεγάλο φάσμα από ΜΜΕ που βοήθησαν στην αύξηση της φήμης και της αναγνωρισιμότητας.

On-line
Το νέο τεχνολογικά αναβαθμισμένο website www.kalavrita-ski.gr με συνεχή ενημέρωση, live cameras από διάφορα σημεία του χιονοδρομικού και άμεση πληροφορία για όλα όσα χρειάζονται να γνωρίζουν οι χιονοδρόμοι, έδωσε νέα πνοή στην on-line επικοινωνία!

Social media
Αντιμετωπίζουμε τα social media ως το περιβάλλον όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των χιονοδρόμων και τους παρέχουμε έγκαιρη, ειλικρινή και δημιουργική επικοινωνία. Mε τους φίλους της σελίδας www.facebook.com/kalavritaskicenter έχουμε χτίσει διαδραστική σχέση και οι ίδιοι πλέον διαφημίζουν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο το χιονοδρομικό Καλαβρύτων μέσα από τις φωτογραφίες και τα videos που ανεβάζουν από τις εμπειρίες τους στον Χελμό! Φυσικά, όταν είσαι εκτεθειμένος σε μια τόσο μεγάλη κοινότητα με χιλιάδες μέλη που μπορούν να ανοίξουν διάλογο και να εκφράσουν ότι θέλουν, έρχονται και στιγμές που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποια κρίση. Τα αντιμετωπίζουμε όλα με ειλικρίνεια και απαντάμε στα σχόλια τους. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να έχουμε δημιουργήσει τη σελίδα με το περισσότερο και το ενδιαφέρον περιεχόμενο, συγκριτικά με τις αντίστοιχες σελίδες χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδας.

Στο δια ταύτα: Οικονομικά αποτελέσματα
Συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες marketing σε συνδυασμό με τις καλές υπηρεσίες που παρέχει το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων από φέτος είναι το μυστικό της επιτυχίας. Μέσα σε έναν μόλις μήνα λειτουργίας της φετινή σεζόν, υπερκαλύφθηκε ο τζίρος που έγινε πέρσι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν!

Οι πρακτικές που ακολουθήσαμε και έφεραν αυτά τα οικονομικά στοιχεία και οι ευχαριστημένοι επισκέπτες που απολαμβάνουν παρά την κρίση την απόδραση τους στον Χελμό, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών αναψυχής, άθλησης και τουρισμού.

Τυχαίο? Δεν νομίζω! Η MyPublics.com ξέρει τον τρόπο.

 

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια