• Ελληνικά
  • English

Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να επιτύχουν ανάπτυξη ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση; Ένα θετικό μήνυμα για τον το χειμερινό τουρισμό.

Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να επιτύχουν ανάπτυξη ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση; Ένα θετικό μήνυμα για τον το χειμερινό τουρισμό δίνει το ρεκόρ εποχών στα εισιτήρια του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Η οικονομική κρίση μας έμαθε ότι η ανάγκη για επικοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη και ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για λανθασμένες και άσκοπες ενέργειες. Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις και τουριστικοί προορισμοί, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ρόλου του Marketing και των δημοσίων σχέσεων για την ανάπτυξή τους. Κάποιοι επιχειρηματίες επιλέγουν να μην αξιοποιήσουν το marketing θεωρώντας ότι το έχουν μάθει μόνοι τους εμπειρικά ή δεν κάνουν καμία ενέργεια γιατί το θεωρούν πολυτέλεια ή εκτός προϋπολογισμού. Έχοντας ολοκληρώσει τα 2 πρώτα χρόνια συνεργασίας ανάμεσα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και τη My Publics, και έχοντας συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης, θεωρούμε υποχρέωση μας να δείξουμε το δρόμο και να κινητοποιήσουμε και άλλους τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις της Ελλάδας για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν και να αντισταθούν στις δυσκολίες των καιρών.

CASE STUDY: Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Με θετικά οικονομικά αποτελέσματα και σημαντική κερδοφορία θα ολοκληρώσει τη φετινή οικονομική χρήση το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Σε πρόσφατη εκδήλωση στα Καλάβρυτα ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Ε. Βαζαίος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της φετινής λειτουργίας, ενώ η κα. Μαρία Παπάζογλου της εταιρίας My Publics παρουσίασε τη στρατηγική marketing και δημοσίων σχέσεων δίνοντας έμφαση στο πως το τουριστικό marketing μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς προορισμούς να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και μέσα στην κρίση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:  Tα έσοδα της φετινής χρονιάς ανέρχονται στα € 1.573 εκατ., αυξημένα κατά +53% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική αύξηση +18,5% έχει επιτευχθεί στον αριθμό των εισιτηρίων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη – εξίσου θετική χρονιά – ενώ η αύξηση των εισιτηρίων συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 6ετίας άγγιξε το +45%.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά μέσα από μια σειρά συστηματικών και εστιασμένων ενεργειών.

Oι βασικοί άξονες της συνεργασίας είναι οι εξής:

·    Λειτουργούμε με συγκεκριμένη στρατηγική και έγκαιρο σχεδιασμό. Αυτό μας βοηθάει να σχεδιάσουμε έγκαιρα τις ενέργειες  marketing, τo πού, πότε και πώς θα κινηθούμε.

·    H διοίκηση και η διαχείριση γίνονται με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια (τα τελευταία 2 χρόνια που η επιχείρηση έχει μετατραπεί σε εταιρία Α.Ε. ΟΤΑ).

·    Επιτεύχθηκε καλή συνεργασία ανάμεσα στους φορείς, τον Δήμο Καλαβρύτων, τις δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής. Μόνο μέσα από συνέργιες και ένωση δυνάμεων θεωρούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και ειδικά μέσα σε δύσκολη συγκυρία.

Πως αντιμετωπίστηκε η κρίση:

·    Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στη μετάβαση εξαιτίας της αύξησης της βενζίνης, υιοθετήθηκε μια νέα φιλοσοφία για τα SNOW BUS Καλαβρύτων, που με σταθερά δρομολόγια μετέφεραν τους χιονοδρόμους στο χιονοδρομικό κέντρο 5 φορές την εβδομάδα, από διαφορετικές πόλεις και με πολύ χαμηλό κόστος. Στην επιτυχία αυτής της ενέργειας συνέβαλε η στρατηγική συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Amphitrion που με αξιοπιστία και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών ανέλαβε τη διαχείριση των SNOWBUS Καλάβρυτα.

·    Σχεδιάσαμε πρωτοποριακές υπηρεσίες. Λειτούργησε φέτος για 2η χρονιά το πακέτο all inclusive ski Καλάβρυτα που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του χιονοδρομικού κέντρου με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής. Το πακέτο προσφέρει μια συνολική εμπειρία σκι που περιλαμβάνει διαμονή, φαγητό, το εισιτήριο για το χιονοδρομικό κέντρο και την ενοικίαση εξοπλισμού σε πολύ χαμηλή τιμή.

·    Δώσαμε προστιθέμενη αξία. Μέσα από μια σειρά ενεργειών, δώσαμε διαφοροποιημένες και πρωτοποριακές υπηρεσίες έτσι ώστε όλες οι ομάδες κοινού, οικογένειες, παρέες, χιονοδρόμοι, απλοί επισκέπτες κτλ., να επιλέγουν το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, αναγνωρίζοντας ότι αξίζει τον κόπο να δώσουν τα χρήματα τους και να απολαύσουν κάποιες από τις υπηρεσίες του.

Εξελιγμένοι τρόποι επικοινωνίας και έμφαση στη δημιουργία της εμπειρίας.

·    Εφαρμόζουμε πελατοκεντρική επικοινωνία. Ζητάμε από τους επισκέπτες να πουν τις εντυπώσεις τους, μέσα από έρευνες ικανοποίησης επισκεπτών. Τους ακούμε. Προσαρμόζουμε ότι μπορούμε από τις προτάσεις τους στη λειτουργία της επιχείρησης. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, το χιονοδρομικό οδηγήθηκε προς τη συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών του και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και των επιθυμιών των χιονοδρόμων.

·    Είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους φίλους του Χελμού. Αναπτύχθηκε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και διαδραστική σχέση ανάμεσα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και τους χιονοδρόμους. Μέσα από καθημερινή και ενδιαφέρουσα επικοινωνία μέσα από τη σελίδα www.facebook.com/kalavritaskicenter, ενθαρρύνουμε τους φίλους να συμμετέχουν με δικό τους υλικό, τη δική τους εμπειρία, να ρωτήσουν ή να σχολιάσουν ότι θέλουν. Απαντάμε σε όλα τα σχόλια και οι φίλοι γνωρίζουν ότι ασχολούμαστε προσωπικά με τον καθένα καθώς και ότι η γνώμη τους είναι σημαντική.

·    Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν την άμεση ενημέρωση των χιονοδρόμων αλλά και τη δημιουργία ενός πολύτιμου υλικού που έφτιαξαν και κοινοποίησαν οι ίδιοι οι επισκέπτες και συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο αλλά και τη διήγηση όμορφων εμπειριών. Υπάρχει πιο αξιόπιστος τρόπος προβολής μιας επιχείρησης από αυτό; Σίγουρα όχι.

·    Η επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Η δημιουργία ειδικών εκδηλώσεων σχεδόν κάθε εβδομάδα, η οργάνωση του μεγαλύτερου SNOWPARK της Ελλάδας, το νέο tubes park, η εξυπηρέτηση από το προσωπικό και η εύρυθμη λειτουργία, δημιούργησαν έναν  πολύ σημαντικό πυρήνα επαναλαμβανόμενων επισκεπτών αλλά και πρεσβευτών που μετέφεραν τις απόψεις τους και στον δικό τους φιλικό και κοινωνικό περίγυρο.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς, στη My Publics  ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γνωρίζουν πλέον ότι κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό συμβαίνει στα Καλάβρυτα και από διάφορους τουριστικούς προορισμούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις δράσεις και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να εφαρμόσουν αντίστοιχα προγράμματα marketing και προβολής στις περιοχές τους.
Η My Publics (www.mypublics.com) είναι μια εξειδικευμένη εταιρία δημοσίων σχέσεων και τουριστικού Marketing και παρέχει τις υπηρεσίες της σε τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμούς που θέλουν να εξελιχθούν και να κάνουν έξυπνες και αποδοτικές ενέργειες, ακόμα και με μικρό budget. Πλαισιώνεται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών για να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας επιχείρησης, από τον στρατηγικό σχεδιασμό, έως και την παραγωγή όλου του απαραίτητου υλικού (προχωρημένο design, video, φωτογραφίσεις, on-line marketing, έντυπα, κτλ). Οι συνεργάτες μας είναι από μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, έως όμιλοι ξενοδοχείων, αεροπορικές εταιρίες, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικοί προορισμοί, κ.α.

Διαβάστε το κείμενο «Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να επιτύχουν ανάπτυξη ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση; Ένα θετικό μήνυμα για τον το χειμερινό τουρισμό.» όπως δημοσιεύθηκε στο www.traveldailynews.gr

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια