• Ελληνικά
  • English

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αξιοποιήσει το μάρκετινγκ

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της «Μypublics»  στην «Ε»

Μία πολύ δυναμική παρουσία έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο δύσκολο κόσμο των δημοσίων σχέσεων η Μεσσήνια (από την πλευρά της μητέρας της) οικονομολόγος Μαρία Παπάζογλου, κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και προπονητή Σάββα Παπάζογλου. Η εταιρεία της «Μypublics» αναλαμβάνει να προωθήσει τους πελάτες της ακόμα και στις μέρες της οικονομικής κρίσης, ενώ χρήσιμο εφόδιο αποδείχθηκε και για την ίδια η εμπειρία της από το χώρο του τουρισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια καλείται σε συνέδρια και ημερίδες για να παρουσιάσει το δικό της… success story!

– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χώρο των δημοσίων σχέσεων;

«Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα στο εμπορικό τμήμα πολυεθνικής εταιρίας με ξενοδοχεία. Μέσα από την εμπειρία αυτή, είδα ξεκάθαρα ότι οι πωλήσεις και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το marketing αλλά και από την άποψη που έχουν οι καταναλωτές για αυτήν και τα προϊόντα της. Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων, να διαμορφώσουν δηλαδή την «εικόνα» και τη «φήμη» σχετικά με ανθρώπους, εταιρίες, προϊόντα και υπηρεσίες. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τις δημόσιες σχέσεις γιατί κατά τη γνώμη μου είναι η βάση για την εξωστρέφεια και την επικοινωνία των επιχειρήσεων. Είναι γνωστό ότι οι δημόσιες σχέσεις έχουν παρερμηνευθεί και ότι δεν είναι απολύτως κατανοητή η σπουδαιότητα τους στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Ωστόσο, ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα να δείξω ότι οι δημόσιες σχέσεις είναι μια επιστήμη, η οποία έχει στρατηγική, πλάνο και μετρήσιμα αποτελέσματα».

– Οι σπουδές σου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανέλιξή σου, ή περισσότερο σε βοήθησε η εμπειρία;

«Οι σπουδές είναι απαραίτητες για να δώσουν στους νέους την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και μια καριέρα έτσι όπως την ονειρεύονται. Αυτό συνέβη και στη δική μου περίπτωση, αφού μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αποφάσισα να μην ακολουθήσω την καριέρα ενός οικονομολόγου, αλλά να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά αγαπούσα, τα ταξίδια και τον τουρισμό. Έχοντας ένα αναγνωρισμένο πτυχίο και 3 ξένες γλώσσες σε νεαρή ηλικία, μπόρεσα να κάνω μια καλή αρχή στον κλάδο και να αποκτήσω την εμπειρία της καθημερινότητας μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Ωστόσο, οι σπουδές και η εξέλιξη των επαγγελματιών δεν σταματά ποτέ. Το μεταπτυχιακό μου στις δημόσιες σχέσεις, το έκανα ενώ ήδη εργαζόμουν στον τομέα. Προσάρμοσα τις γνώσεις αυτές στη ρεαλιστική κατάσταση της αγοράς και φυσικά δεν σταματώ ποτέ να επενδύω σε διαρκή μετεκπαίδευση. 

Συστήνω στους νέους να αποκτήσουν όσο περισσότερα εφόδια μπορούν (σπουδές και δεξιότητες) όμως να ξεκινήσουν να εργάζονται όσο πιο νέοι μπορούν για να αποκτήσουν εμπειρία στην πράξη. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εμφανίζονται σήμερα πιο δύσκολα λόγω των δυσμενών συνθηκών, αλλά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ικανά άτομα που έχουν κάνει σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό και έχουν επενδύσει συστηματικά πάνω σε αυτή την κατεύθυνση».

– Για ποια πρότζεκτ που έχεις υλοποιήσει ως τώρα νιώθεις ιδιαίτερα περήφανη;

«Ενα από τα έργα που έχουμε διαχειριστεί είναι η νέα εικόνα και επικοινωνία του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Μέσα από πρωτοποριακές ιδέες marketing (all inclusive σκι, νέες υπηρεσίες, π.χ. το SnowBus) και πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας (ΜΜΕ, facebook, Blog) έγινε επαναπροσέγγιση των χιονοδρόμων και των φίλων του βουνού η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά αφού οι ενέργειες marketing οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που σε συνδυασμό με το τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης της επιχείρησης, οδήγησε σε ανατροπή των οικονομικών αποτελεσμάτων και κερδοφορία από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η αναδιοργάνωση. Επίσης, ήταν σημαντική η βελτίωση της εικόνας του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ επιτεύχθηκε μια αυθεντική και διαδραστική επικοινωνία με τους χιονοδρόμους μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Βεβαίως, με κάνει χαρούμενη το αποτέλεσμα της δουλειάς μας σε μικρά ξενοδοχεία τα οποία βοηθήσαμε να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη «ταυτότητα», να αναβαθμίσουν και να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν έτσι ώστε να παραμείνουν εντός αγοράς και να εξελίσσονται διαρκώς».

– Οι Ελληνες ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πόσο δεκτικοί είναι στις προκλήσεις του μάρκετινγκ;

«Οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουν ακόμα αξιοποιήσει τα οφέλη του μάρκετινγκ και των Δημοσίων Σχέσεων ως προς το «χτίσιμο» της εικόνας τους, την συστηματική και δημιουργική επικοινωνία με το κοινό που τους ενδιαφέρει, την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και κατ’ επέκταση, την υποστήριξη των πωλήσεων που θα οδηγήσει στο κέρδος. Το μάρκετινγκ δεν είναι ένα περιττό έξοδο, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, αλλά εφόσον γίνει σωστά, είναι μια αποδοτική επένδυση και ο μόνος δρόμος που δίνει την προοπτική να προσεγγίσουν νέους πελάτες. Θα χρειαστεί να πείσουμε τους επιχειρηματίες, να επενδύσουν με ουσιαστικό τρόπο στο μάρκετινγκ. Θα είναι χρήσιμο να συνεργαστούν με επαγγελματίες για να δημιουργήσουν την κατάλληλη στρατηγική, να απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό για να είναι αποτελεσματικοί, να έχουν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, τους οποίους επιτυγχάνουν με προκαθορισμένο πρόγραμμα ενεργειών». 

– Το να στήσεις μια δική σου εταιρεία ήταν μεγάλο ρίσκο; Εχασες ή μόνο κέρδισες πράγματα με αυτή την απόφαση;

«Η μέχρι τώρα πορεία της δικής μου εταιρίας είναι θετική παρά την κρίση. Αφενός γιατί με βοήθησε να αναβαθμίσω την απόδοση και τον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι και αφετέρου γιατί έχω ένα ανεξάντλητο περιθώριο δράσης. Οταν έχεις μια «δική σου δουλειά», μπορείς να κινείσαι πιο ευέλικτα, να αποφασίζεις για τις εξελίξεις και έχεις κίνητρο για να βελτιώνεσαι διαρκώς. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι πάντα ρόδινα στις εποχές που διανύουμε και ειδικά σε μια χώρα όπου η επιχειρηματικότητα δεν υποστηρίζεται από το κράτος, θα έλεγα μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο, θα πρότεινα σε όσους σχεδιάζουν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα να το τολμήσουν, αρκεί να διαθέτουν ένα ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με ότι υπάρχει ήδη στην αγορά έτσι ώστε να μπορέσουν να διαφοροποιηθούν. Υπάρχει αρκετή κινητικότητα αυτή τη στιγμή με νέα startups και σε πείσμα των καιρών, υπάρχουν ήδη προσωπικές ιστορίες επιτυχίας από ανθρώπους που τόλμησαν μέσα στην κρίση και πέτυχαν, γιατί διέθεταν όραμα και μεγάλη όρεξη για δουλειά».

– Πιστεύεις πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στην επικοινωνία;

«Η επικοινωνία δεν έχει να κάνει με το φύλο, ούτε με την ηλικία ή την εξωτερική εμφάνιση.  Εχει να κάνει με την ευελιξία και την ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα δεδομένα σου και να αναδείκνυες ότι καλύτερο μπορείς μέσα από αυτά. Ο χαρακτήρας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο για το πώς επικοινωνούμε με τους γύρω μας και κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν ένα φυσικό ταλέντο το οποίο όμως πρέπει να καλλιεργήσουν. Μιλώντας για εμένα, νομίζω ότι έχω κληρονομήσει αυτό το χαρακτηριστικό από τον πατέρα μου και το έχω εξελίξει με γνώσεις και εμπειρία».

– Ποιες είναι κυρίως οι δουλειές με τις οποίες έχεις καταπιαστεί τελευταία; 

«Τους τελευταίους μήνες έχω μεταφέρει μεγάλο κομμάτι της δράσης μου στον τομέα της τεχνολογίας και του consulting, έχοντας αναλάβει να διαχειριστώ την εικόνα και την επικοινωνία για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία που ηγείται του κλάδου αυτού. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες της εποχής. Με χαρά βλέπω ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής αλλά και εργαζόμενους-ταλέντα με εξαιρετικές σπουδές. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό έτσι ώστε να μιλάμε για εξαγωγή τεχνογνωσίας από τις Ελληνικές εταιρίες προς το εξωτερικό»! 

Η Μαρία Παπάζογλου εργάζεται εδώ και 15 χρόνια σε κορυφαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Προέρχεται από τη Διεύθυνση Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της TUI Hellas, την Εμπορική Διεύθυνση της Club Mediteranee Hellas, την Ολυμπιακή Αεροπορία, κ.α.

Εχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με εξειδίκευση στη Διεθνή Οικονομία. Εχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Δημόσιες Σχέσεις στη Μεγ. Βρετανία και είναι μέλος του CIPR (Chartered Institute of Public Relations). Η εταιρεία της είναι η http://www.mypublics.com. Είναι κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Σάββα Παπάζογλου. Η μητέρα της κατάγεται από την Αγριλιά Ανδρούσας.

Διαβάστε online το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αξιοποιήσει το μάρκετινγκ«.

mypublics

Μαρία Παπάζογλου - Δ/ντρια της εταιρίας δημοσίων σχέσεων που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing και στις δημόσιες σχέσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις. My Publics.

Επικοινωνία

Αθηνα

Αμεση Επικοινωνια